Logo

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU: ANTALYA HAVALİMANI YAPILACAK YATIRIMLA BİRLİKTE DÜNYANIN GÖZDESİ OLACAK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türkiye’nin havacılık sektöründe son 20 yıldır adeta bir tarih yazdığına vurgu yaptı ve Antalya Havalimanı’nın yapılacak yatırımla birlikte dünyanın gözde havalimanlarından bir tanesi olacağını kaydetti.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya Havalimanı’nda incelemelerde bulundu. Ardından basın açıklaması yapan Karaismailoğlu, Antalya’nın dünyanın turizm merkezlerinden bir tanesi olduğunu kaydetti. Antalya’nın 35 milyon yolcu kapasitesiyle hizmet verdiğini kaydeden Karaismailoğlu, gelişen ve büyüyen turizmin önündeki engelleri kaldırmak için geçen yıl Aralık başında önemli bir ihale gerçekleştirdiklerini söyledi.

Antalya Havalimanı’nda yaklaşık 750 milyon euroluk bir yatırım planladıklarını aktaran Karaismailoğlu, gelecek yıllardaki talebi karşılamak için yatırım yapılması gerektiğini kaydetti. Dış hatlar terminali, iç hatlar terminali, mevcut kulelerin yenilenmesi, VİP ve CİP binalarının düzenlenmesinin yatırımlar arasında yer aldığını ifade eden Karaismailoğlu, yatırımlar sonucunda 35 milyon yolcu kapasitesinin 80 milyona çıkaracaklarını söyledi. Devletimizin bütçesinden bir kuruş çıkmadan tam 750 milyon euroluk yatırım yapılacağını dile getiren Karaismailoğlu, ayrıca 2025 yılı sonrasında 25 yıllık işletme süresi içerisinde 8 milyar 555 milyon euroluk kira geliri garantisi ile ihalenin tamamlandığını anlattı. Kira getirisinin yüzde 25’i olan 2 milyar 138 milyon euroyu da devletin bütçesine koyduklarının altını çizen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Yani; 2025 yılına kadar bugünkü değeriyle tam 15 milyar liralık yatırımı devletten bir kuruş çıkmadan yapıyoruz” dedi.

 

BU YIL PANDEMİNİN ETKİLERİNİ ORTADAN KALDIRDIK

 

Pandemi sürecinde havacılık sektörünün çok büyük zorluklar yaşadığına işaret eden Karaismailoğlu, bu zorlukların kalıntılarını bu yıl itibariyle ortadan kaldırdıklarını söyledi. Geçen yıl pandeminin etkilerinin devam ettiğini, bu yılın sonunda 2019 yolcu sayılarına dönülmeye başlandığını kaydeden Karaismailoğlu, 2023 yılının çok daha verimli olacağını belirtti.

Karaismailoğlu, Antalya Havalimanı’nın bu yıl 32 milyon yolcuya ev sahipliği yaptığına işaret ederek, “Antalya Havalimanı yapılacak yatırımla birlikte dünyanın gözde havalimanlarından bir tanesi olacak. Havacılık sektöründe özellikle ülkemizde son 20 yıldır adeta bir tarih yazıyoruz. 2002 yılında Türkiye genelinde yolcu sayısı sadece 30 milyondu. 2019’da havayolu yolcu sayısını 219 milyona çıkardık. Havayolunu halkın yolu yaptık. 26 olan havalimanı sayısını 57’ye çıkardık. Devam eden Çukurova Havalimanı, Yozgat Havalimanı ve Bayburt-Gümüşhane Havalimanımızla birlikte bunu 60’a çıkartacağız” ifadelerini kullandı.

 

İSTANBUL HAVALİMANI DÜNYANIN “EN”LERİNDEN BİR TANESİ

 

İstanbul Havalimanı’nın dünyanın enlerinden bir tanesi olduğunu dile getiren Karaismailoğlu, dünyanın transit merkezi İstanbul Havalimanı’nda Kamu-Özel işbirliği ile çok başarılı bir iş gerçekleştirdiklerini söyledi. “Hayatın, yaşamın olmadığı bir bölgede İstanbul Havalimanı’nı 10 milyar euroluk bir yatırımla, yani devletimizin bütçesinden bir kuruş çıkmadan, vatanımıza milletimize kazandırmış olduk” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, 25 yıllık işletme süresince tam 26 milyar euroluk bir kira geliri elde edileceğini söyledi. Bu yıl İstanbul Havalimanı’nı 65 milyona yaklaşan bir yolcu sayısıyla kapatacaklarını bildiren Karaismailoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İstanbul Havalimanı her ay rekor kırarak, Avrupa’da birinci oluyor. Hizmet kalitesi açısından da dünyanın en iyi havalimanlarından bir tanesi… İstanbul Havalimanı’nı özellikle yazın 1400 uçak ve 230 bin yolcuya hizmet vermişti. Bugünlerde yine 1200 uçak ve yaklaşık 200 bine yaklaşan yolcu sayısı ile kaliteli ve konforlu hizmeti hem yurtdışından gelen turistlere hem de kendi vatandaşlarımıza vermeye devam ediyor. İstanbul Havalimanı gelişirken, Sabiha Gökçen Havalimanı da büyüyor. Günlük 600 uçuş sayısı ve 100 bin yolcu sayısı ile birlikte İstanbul ve Türkiye’ye hizmet vermeye devam ediyor.”

Havacılık sektörü yatırımları açısından geçen yılın çok verimli geçtiğini anlatan Karaismailoğlu, Mart ayında Tokat Havalimanı’nı, 14 Mayıs’ta da dünyanın en özel projelerinden olan Rize-Artvin Havalimanı’nı hizmete açtıklarını anımsattı. Malatya ve Kayseri’de terminal binası inşaatlarının devam ettiğini belirten Karaismailoğlu, geçen yıl bugünlerde Gaziantep Havalimanı yeni terminal binasını hizmete sunduklarını dile getirdi.

 

BU YATIRIMLAR BİR VİZYON, BİR ANLAYIŞ MESELESİ

 

“Bu yatırımlar bir vizyon, bir anlayış meselesi” diyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “2002 yılında Cumhurbaşkanımızın bizlere ve Türkiye'ye getirmiş olduğu vizyon sayesinde ulaştırmanın bütün sektörlerinde adeta 100 yılda yapılabilecek işleri 20 yıla sığdırdık. ‘Sabiha Gökçen Havalimanı yapacağınıza, Tuz Gölü'ne alabalık tesisi yapın’ diyen vizyonsuzlara inat bugün havayolu sektörümüz rekorlar kırarak, bütün dünyaya bu vizyonu göstermeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

 

ESENBOĞA HAVALİMANI İHALESİ KİRA GETİRİSİNİN YÜZDE 25’İ PEŞİN ÖDENECEK

 

Geçen hafta yine Esenboğa Havalimanı'nda da yine başarılı iş gerçekleştirdiklerini vurgulayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, Esenboğa Havalimanı’nda yaklaşık 300 milyon euroluk bir yatırım gerektiğini, hem yolcu kapasitesi hem de ihtiyaçlar doğrultusunda yapılması gereken işler olduğunu söyledi. Burada da üçüncü pistin yapılması, mevcut pistin yenilenmesi, mevcut terminal binası kapasitesinin artırılması ve yeni kule inşaatlarının yapılması gerektiğine işaret eden Karaismailoğlu, “En kolayı devletimizden bütçe alıp, bu işi yapmaktı ama biz onu yapmadık. Devletimizin kasasından bir kuruş çıkmadan Yap-İşlet-Devret modeliyle 300 milyon euroluk yatırımı yaptıracağız. 2025 yılı sonrasında yine 25 yıllık işletme ihalesini yaparak tam 560 milyon euroluk bir kira geliri garantisiyle buranın ihalesini gerçekleştirdik. Bu 560 milyon euroluk kira gelirinin de yüzde 25'i olan 140 milyon euroluk bedeli de 90 gün içerisinde işletmeci devletimizin kasasına koyacak” dedi.

 

TÜRKİYE GELİŞİYOR, TÜRKİYE BÜYÜYOR

 

Türkiye’nin geliştiğini, büyüdüğüne vurgu yapan Karaismailoğlu, “29 bin kilometre bölünmüş yol ağı, işletmekte olduğumuz 68 bin kilometrelik kara yolu, 13 bin 100 kilometreye ulaştırdığımız demir yolu yatırımlarımız var, bunun 1400 kilometresi hızlı tren. Devam eden 4 bin 500 kilometre demir yolu ağında önemli mesafeler aldık. Demir yolu ağırlıklı bir yatırım dönemi artık ülkemizin vazgeçilmezi olduğu için yatırımlarımızın yüzde 60'tan fazlasını demir yoluna yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

BİZ YAPTIĞIMIZLA HİÇBİR ZAMAN YETİNMEDİK

 

Türkiye’nin cazibesini arttırmaya devam ettiğinin altını çizen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Buradaki yaptığımız Yap-İşlet-Devret projelerini açık ihale olarak yapıyoruz ve bu ihalelere bütün yabancı, uluslararası firmalar girip, katılıp teklif veriyorlar. Bu da Türkiye'nin dünyanın gündeminde ne kadar cazibeli bir yer olduğunu ve Türkiye'nin önünün ne kadar açık olduğunu gösteriyor. Bunu gören bütün firmalar Türkiye’ye gelerek yatırım yapmak istiyorlar. Biz de yatırımcının önünü açmak için farklı finansal modelleriyle bu yatırımları ülkemize kazandırıyoruz. Biz bundan sonraki hedeflerimizi de belirledik.2053 yılına kadar tam 198 milyar dolarlık yatırımı planlamış durumdayız ve bunların da yatırımlarına başladık. Nasıl ki 2023 yılı hedeflerimizi bugünden gerçekleştirdiysek 2053 hedeflerimiz doğrultusunda da yatırımlarımıza devam ediyoruz. Bir taraftan yatırım yaparken bir taraftan da işletmedeki kaliteyi, konforu ve kapasiteyi arttırmak için de önemli görevler üstleniyoruz. 2053'e kadar olacak yatırım döneminde de özellikle yüzde 65 ağırlıklı bir demiryolu yatırımları var. Yine haberleşme sektörü de bunların önemlilerinden bir tanesi. Altyapısını tamamlamış olduğumuz havayolunda da artık işletme kalitesiyle ilgili de önemli çalışmalar yapacağız. Büyüyen gelişen, büyük hedefler doğrultusunda dünyanın gelişmiş 10 büyük ekonomisi arasına girecek Türkiye'nin aslında bir dinomosu Ulaştırma Altyapı Bakanlığı. 2022 yılı bizler için dolu dolu geçti. Biz yaptığımızla hiçbir zaman yetinmedik. Daha iyisini yapmak için daha çok çalıştık. 2023 yılında da hızımız artarak devam edecektir. O yüzden dünya bizi izlemeye devam etsin, muhalefet de bizi izlemeye devam etsin. Yaptığımız güzel işler sayesinde vatandaşımızın hayatı kolaylaştı. Türkiye dünyanın en büyük büyüme rakamlarına ulaşmasının altındaki en büyük etken bu başarılı finansal modellerle ürettiğimiz projelerdir. O yüzden siz bir bölgeye ne kadar hızlı, kolay ve güvenli ulaşırsanız o bölgenin yatırımına istihdamına üretimine, ihracatina tam 10 katı etki ediyorsunuz. Biz de onun bilinciyle Türkiye geneline yayılmış tam 5 bin tane şantiye ve hizmet noktamızla ve 700 bin çalışma arkadaşımızla 7/24 çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz.”

Fotoğraflar