Logo

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU: ESENBOĞA HAVALİMANI İHALESİNDE TÜRKİYE’NİN KASASINA 560.5 MİLYON EURO GİRECEK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Esenboğa Havalimanı kapasite arttırma ihalesine en yüksek teklifin KDV dahil 560 milyon 500 bin Euro ile TAV Havalimanları Holding AŞ’den geldiğini bildirdi ve 118 milyon 750 bin Euro olan 25 yıllık kira bedelinin 90 gün içinde peşin ödeneceğini vurguladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Esenboğa Havalimanı kapasite arttırma ihalesiyle ilgili açıklama yaptı. Türkiye’nin sivil havacılıkta dünyanın en geniş uçuş ağına sahip ülkesi olduğunu belirten Karaismailoğlu, havalimanlarındaki kapasitenin önemine dikkat çekti. Antalya Havalimanı’nın ardından Esenboğa Havalimanı kapasite arttırma ihalesine çıktıklarının altını çizen Karaismailoğlu, ihaleye Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Limak İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ/Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri ve İnşaat AŞ Ortak Girişimi ile TAV Havalimanları Holding AŞ olmak üzere toplam 3 firmanın katıldığını kaydetti.

 

İŞLETME SÜRESİ 25 YIL

 

Basına açık ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilen ihalede sıkı bir pazarlık sürecinin yaşandığını aktaran Karaismailoğlu, “Limak İnşaat/Limak Yatırım Ortak Girişimi şartnameye uymadığı gerekçesiyle ihale dışı kaldı. Açık artırmada Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ve TAV Havalimanları Holding AŞ yarıştı. Esenboğa Havalimanı'nın kapasite artırımına yönelik ilave yatırımların yapımı ile iç ve dış hatların, CIP, genel havacılık terminalleri ve mütemmimlerinin işletme haklarının kiralanması ihalesinde en iyi teklifi 475 milyon Euro + KDV ile TAV Havalimanları Holding AŞ verdi. Bu kira bedeli KDV ile birlikte 560 milyon 500 bin Euroya ulaşıyor. 25 yıllık kira bedelinin yüzde 25'i 90 gün içinde peşin ödenecek. Bu bedel 118 milyon 750 bin Euroya tekabül ediyor. İhale, var olan anlaşmanın sonlanacağı 24 Mayıs 2025'ten 23 Mayıs 2050 arasındaki 25 yıllık dönemi kapsıyor” dedi.

 

297.5 MİLYON EURO YATIRIM TAAHÜDÜ

 

İhaleyi kazanan TAV Havalimanları Holding AŞ’nin ilk etapta 210 milyon 303 bin 538 euro, ikinci etapta 87 milyon 242 bin 540 euro olmak üzere toplam 297 milyon 546 bin 78 euro yatırım taahhüdünde de bulunduğuna da işaret eden Karaismailoğlu, ihalede yolcu garantisinin bulunmadığını belirtti.

 

YATIRIMLARIMIZ GELECEĞİMİZİN NİŞANESİ OLACAK

 

“2022 yılının bitmesine sayılı günler kala gerçekleştirdiğimiz bu ihale, ülkemizin gücünü bir kez daha gözler önüne serdi” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Türkiye Yüzyılına giden bu yolda yatırımlarımızla geleceğimize bir tuğla daha koyuyoruz. Yatırımlarımız, geleceğimizin nişanesi olacak. Hızla gelişen havacılık sektöründe dünyada daha fazla söz hakkımız olacak. Avrupa’nın aktarma merkezi haline getirdiğimiz ülkemiz, adından söz ettirmeyi sürdürecek” ifadelerini kullandı.

Fotoğraflar