Logo

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU: TÜRKSAT’TA T-ANI DÖNEMİ BAŞLADI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat Bilişim Hizmetlerinin üç yeni ürününün daha vizyona çıktığının açıkladı ve bunların Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS), Proje, portföy ve ekosistem yönetim sistemi (ProjeM) ve altyapının siber güvenlik olgunluğunu ölçen, önceleyen ve siber riskleri azaltan SORGU olduğunu duyurdu.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Türksat T-Anı Bilişim Lansmanı programına katıldı; “Cumhuriyetimizin 99’uncu yılını geride bıraktığımız, Türkiye Yüzyılı’na hazırlandığımız bugünlerde, birbirinden önemli gelişmelere; tarihe tanıklık ediyoruz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak da ortaya koyduğumuz vizyon doğrultusunda, tarih yazmaya devam edecek, yeni yatırımlar, yeni projelerle, gençlerimizin daha güçlü bir Türkiye’ye sahip olması için durmaksızın çalışacağız. Bakanlığımızın sorumluluk alanındaki 5 sektör kapsamında 2003 yılından bugüne yaptığımız yatırımlarla, sadece 100 yıllık altyapı ihtiyacını karşılayarak, aynı zamanda ülkemizin dört bir yanını entegre bir ulaşım altyapısı ile birleştirdik, haberleşme alt yapımızı geliştirdik, 20 milyona yakın insanımız için yeni istihdam alanları oluşmasına vesile olduk” ifadelerini kullandı.

Türkiye’yi; sadece bölgesinde değil, Avrupa-Asya-Afrika üçgeninde lojistik bir süper güce, uluslararası bir üretim üssüne çevirecek adımları kararlılıkla attıklarını, atmaya da devam ettiklerini dile getiren Karaismailoğlu, bilişim ve haberleşme alanlarında da önemli işlere imza attıklarını söyledi. Türkiye’nin aynı yıl içinde uzaya iki yeni nesil haberleşme uydusu fırlatan ender ülkeler biri olduğuna işaret eden Karaismailoğlu, “5G yatırımı için kritik adımları, tüm taraflarla birlikte atarken, 6G için de çalışmalarımıza başladık. Hepsinden önemlisi, attığımız her adımda yerli ve milli üretim oranımızı giderek yükseltmenin gururunu, sevincini yaşıyoruz. Karayolundan haberleşmeye, demiryolundan denizyoluna, sorumluluğumuzdaki 5 sektördeki yatırımlarımızda, yerli ve milli katkı oranını artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çünkü tam bağımsız bir Türkiye’nin yolunun her alanda, yerli ve milli üretimden geçtiğini biliyoruz” diye konuştu.

 

ÜLKEMİZ TÜRKSAT İLE DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE CİDDİ MESAFELER KAT EDİYOR

 

Çağa adını veren ‘Bilgi ve İletişim’ teknolojilerinin, baş döndürücü bir şekilde geliştiğini aktaran Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bilişim alanındaki katma değerli hizmetler, ekonomik, sosyal ve kültürel hayatımızı kolaylaştırırken, iş yapış süreçlerini de yeniden belirliyor. Teknolojik gelişmeler sayesinde, datanın işlenmiş ve anlamlı veriye dönüşmesi sayesinde, akıllı ulaşım ve yol sistemleri, akıllı ofis ve evlerimiz, yani: akıllı şehirlerimiz oldu. Bu aşamada; doğru bilgiye erişen, işleyen, katma değerli hizmetlere dönüştüren, hayatı kolaylaştıracak çözümler üreten, ürün ve hizmetlerini her türlü siber saldırılara karşı koruyabilen ülkeler öne çıkmaya başladılar. İşte tam da bu süreçte TÜRKSAT, 15 yılı aşkın süredir bilişim dünyasındaki yoğun ve etkin çalışmaları ile ülkemizin e-dönüşüm süreçlerine önemli katkılar sağlıyor. Ülkemiz TÜRKSAT ile dijital dönüşümde ciddi mesafeler kat ediyor. Uluslararası başarılara imza attığımız bu dönemde, kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlara, güncel süreçlere uyum sağlaması için ‘hızlı, kolay ve verimli’ bir dönüşüm hizmeti sunan TÜRKSAT’IN katkısı büyüktür.”

 

‘T-ANI’YI TÜRKSAT VE TÜRKİYE ANI OLARAK DA DEĞERLENDİRİYORUZ

 

TÜRKSAT’ın; ürettiği yeni projelerle, hizmet sunduğu pek çok kurumun, yeni, fonksiyonel ve teknolojik bir dünyanın kapılarını aralamalarına destek olduğunu belirten Karaismailoğlu, TÜRKSAT’ın sunduğu bilişim hizmetleri ile pek çok kurumun işleri, hızlı, verimli, güvenli ve zahmetsiz bir şekilde ilerlediğini kaydetti. “Bugün ise TÜRKSAT, bu anlayışını bir adım daha öteye taşıyarak, geleceğe başlangıç noktası, yani T-Anı ile yeni sistemleri hizmete sunmaktadır” diyen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın zaman önce başlattığı ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu kapsamında, ‘T-Anı’yı TÜRKSAT ve Türkiye Anı olarak da değerlendirdiklerine vurgu yaptı. Karaismailoğlu, gelişen, güncellenen, dijitalleşen bir Türkiye’yi imar ettiklerini dile getirerek, “Bizim kültürümüzde, ‘Marifet, iltifata tabidir.’ Son 20 yıldır, hükümetlerimiz döneminde, uydu, uzay, ulaştırma, haberleşme, bilişim ve teknoloji alanlarında ancak yüz yıla sığdırılabilen işleri, ’20 yıla’ sığdırmış olmamız, milletimizin bize verdiği yetki ve iltifata karşı teşekkürümüzdür. Ancak elbette, asırlık ihtiyacın karşılanması, daha fazlasını yapmayacağımız anlamına gelmemektedir. Özellikle sorumluluk alanlarımızda 2053 yılına kadar toplam tutarı 198 milyar dolara ulaşan yatırımı bugünden planladık. Böylece sadece üretime 2 trilyon dolarlık ve milli gelire 1 trilyon dolarlık katkı yapacak. İstihdama da 30 yıl içerisinde 27 milyonluk bir katkı sunacağız. Sadece haberleşme alanında da 2053 yılına kadar gerçekleştireceğimiz toplam yatırım hedefini 67 milyar dolar olarak belirledik. Yarını görmek, planlamak, hedeflerimize emin adımlarla omuz omuza yürümek için dün ne yaptığımız, bugün nerede olduğumuz da oldukça önemlidir. Milletimizin iltifatına, teveccühüne, güvenine, emanetine karşı biz de aynı samimiyetle, güvenle, çalışkanlıkla yanıt veriyoruz. Ülkemizin uydu, uzay, yayıncılık ve bilişim sektörlerindeki üretim, yatırım, istihdam, markalaşma, ticaret ve ihracat konularında gayret gösteren arkadaşlarımıza destek oluyoruz. Ülkemizde yapılan Ar-Ge harcamalarının parasal değeri,2002’den bu yana, otuz kat artarak 55 milyar liraya ulaştı. 2016-2021 döneminde; 4.5G şebekelerimizdeki yerlilik oranı yaklaşık yüzde 1 iken, bugün bu oranı yüzde 33’e çıkardık. Yakın zamanda ‘yerli ve milli’ sistemlerle geçeceğimiz 5G teknolojileri ile yerliliği en az yüzde 50’ye çıkarmak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

TÜRKSAT 6A’YI CUMHURİYET’İMİZİN 100. YILINDA UZAYA GÖNDERECEĞİZ

 

Toplumların, bilim ve teknolojilerde ciddi atılımlar atmalarının ülkedeki siyasi istikrar ve güven ortamı ile birlikte liderlerin verdikleri hedef, heyecan, gayret ve destekleriyle mümkün olabileceğini kaydeden Karaismailoğlu, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanımızın bizlere verdiği hedeflerden birisi de gözlem uydularında kazandığımız tecrübe ile haberleşme uydularını da kendi imkânlarımızla üreterek bu kabiliyete sahip 10 ülkeden biri olmaktır. Türksat 5A ve Türksat 5B’yi bir yıl içerisinde başarı ile uzaya gönderdik. Test çalışmalarında önemli aşamalara geldiğimiz yerli ve milli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A’yı Cumhuriyet’imizin 100. Yılında uzaya göndereceğiz. Dünyada gücümüzün perçinlenmesi için ‘uzayda izimizin’ olması gerektiğini çok iyi biliyoruz. Tüm plan, proje, iş süreçlerimizi de buna göre kurguluyoruz. Nasıl Mavi Vatan’da, Siber Vatan’da ülkemiz; hak ettiği güce sahip olduysa, dosta güven, düşmana korku salan bir pozisyona geldiyse, Uzay Vatan için de hedefimiz, tarihi adımlar atarak, sadece haberleşme ve bilişim alanında değil, uzay teknolojileri alanlarında da örnek alınan bir ülke olmaktır. Fezaya dönük hedeflerimiz ve atacağımız adımlarda ki kararlılığımız, elbette, yer küredeki adımlarımızın da yol haritasını belirlemektedir. TÜRKSAT uydu hizmetlerinin yanında; KabloTV yayıncılığında ülke genelinde, 24 ilde 4 milyon 900 bin homepass kapasitesi ile analog, sayısal ve webTV hizmetlerini başarı ile sürdürmektedir. TÜRKSAT aynı zamanda; genişbant kablo internet, sabit telefon ve bulut depolama konusunda önemli hizmetler veriyor. Devletin dijital dönüşümünde anahtar rol üstlenen e-Devlet Kapısı’ndan 917 kurumun, 6.886 hizmetinden 61 milyonu aşan kayıtlı kullanıcı faydalanıyor. Ayrıca, TÜRKSAT Gölbaşı Kampüsü’nde 5 bin metrekare alana kuracağımız Veri Merkezi’nin temelini 2023’te atacağız. Bulut servislerin sunum merkezi görevini üstlenecek bu merkezimizde aynı zamanda, kamu ve özel sektör kuruluşları için barındırma ve felaket kurtarma hizmeti de verilecek.”

 

TOGG’UN YOLLARDAKİ EN İYİ YOL ARKADAŞI TÜRKSAT OLACAK

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu, “Türkiye Yüzyılı hedeflerinin açtığı yolda Yerli ve Milli Elektrikli Otomobilimiz TOGG ile İHA’larımızla, SİHA’larımızla milli muharip kara, hava ve deniz araçlarımızla, yerli milli trenlerimizle Cumhuriyetimizin 100. yılına bir kala tarih yazıyoruz. Tüm hizmet alanlarımızda milletimize en iyisini, en güvenliğini sunmak için çalışmamızın sonucudur bu tarih. Türkiye Yüzyılı; bilimin, dijitalin, iletişimin Yüzyılı olacak. Bu da TÜRKSAT gibi kurumlarımızla, savunmadan, sanayiye sunduğumuz altyapı ile mümkün olacak. Cumartesi günü banttan indirilişini ülkemiz adına coşkuyla kutladığımız TOGG’un yollardaki en önemli bileşeni, en iyi yol arkadaşı akıllı ulaşım teknolojilerinin mimarı TÜRKSAT olacaktır” diye konuştu.

 

TÜRKSAT’IN 3 YENİ ÜRÜNÜ DAHA VİZYONA ÇIKIYOR

 

‘T-Anı’ olarak tanımlanan lansman programıyla Türksat Bilişim Hizmetlerinin üç yeni ürününün daha vizyona çıktığının altını çizen Karaismailoğlu, bunların Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS), Proje, portföy ve ekosistem yönetim sistemi (ProjeM) ve altyapının siber güvenlik olgunluğunu ölçen, önceleyen ve siber riskleri azaltan SORGU olduğunu duyurdu. ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesi ile hareket ettiklerini dile getiren Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Tüm gayretimizi, hizmetimizi, yenilik, bilgi ve buluşlarımızın odağında ‘insan ve insana hizmeti’ benimsiyoruz. Bizim milli ve manevi değerlerimizde, ‘bilgi’; mülkiyet ve tahakküm aracı değil, insanlığın hizmeti için üretilen ve kullanılan bir emanettir. Türksat Bilişim Hizmetlerindeki ‘T-Anı’da, değer var, çözüm var, teknoloji var, güven ve hizmet var” dedi.

Fotoğraflar