Logo

ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI KARAİSMAİLOĞLU: YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ KAMPÜSÜ’NDE 5G’Yİ KURUYORUZ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi Kampüsü’nde 5G’yi kuracaklarını duyurdu ve “Bundan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Kampüsü 5G test alanı olacaktır. Bu alanda üniversitemiz ile birlikte ortak çalışma yapacağız” dedi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Yıldız Teknik Üniversitesi Spring Fest’22 Etkinliği kapsamında düzenlenen Mobility Vision 2053 Programı’nda konuştu. Karaismailoğlu, “Heyecanlısınız; gideceğiniz yolu zaman içerisinde değiştirebilecek motivasyona sahipsiniz. Güçlüsünüz; bunca yıl ailenizden öğretmenlerinizden öğrendiklerinizin üzerine bir de mesleki ve akademik eğitimi eklediniz Gönlümden sizler için geçen; ülkemizin hizmet yarışında bizimle omuz omuza çalışan pek çok arkadaşınızın yaptığı gibi, Türkiye’nin gurur projelerinde yer aldığınızı görmek. Ülkemizin sahip olduğu coğrafi konum, ekonomik potansiyel Türkiye’nin şanslarıdır. Bizim gençliğimizden, hatta çocukluğumuzdan beri bu potansiyel övülür ama bunlardan yararlanmak için neredeyse bir çivi çakılmazdı. Bizler, sizler gibi yetişmiş, donanımlı, enerjik gençlerle ve gönlü hiç yorulmayanlarla Türkiye Cumhuriyeti’ni, 20 yılda 100 yıl ileriye taşıdık. Bizler, 2023 hedeflerimizi belirledik; bir bir hayata geçirdik. 2035 için, 2053 için planlarımızı bugünden hazırladık. Siz, 20 yıllık iktidarımızda temellerini attığımız büyük ve güçlü Türkiye'nin inşasını 2053 vizyonuyla taçlandıracak gençlersiniz” ifadelerini kullandı.

 

ELİMİZ BOŞ GELMEDİK

 

Türkiye’nin geleceği için çok heyecanlı olduğunu anlatan Karaismailoğlu, öğrencilere heyecanınızı koruyun tavsiyesinde bulundu. Öğrencilere müjde veren Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, “Elimiz boş gelmedik. Ülkemizin ilklerinden birini Yıldız Teknik Üniversitesi’nde yapıyoruz. Yıldız Teknik Üniversitesi Kampüsü’nde 5G’yi kuruyoruz. Bundan sonra Yıldız Teknik Üniversitesi Kampüsü 5G test alanı olacaktır. Bu alanda üniversitemiz ile birlikte ortak çalışma yapacağız” diye konuştu. 

 

AVRUPA, ASYA VE KUZEY AFRİKA ÜLKELERİNİN EKONOMİK VE SOSYAL GELİŞİMLERİ İÇİN KİLİT NOKTADAYIZ

 

 Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, Türkiye’nin coğrafi konumunun avantajlarının bilinmesi gerektiğini söyledi. “Karadeniz ve Akdeniz havzalarının içerisinde tam 1,6 milyar insanın yaşadığı, 38 trilyon dolar Gayrisafi Milli Hasıla ve 7 trilyon dolarlık ticaret hacminin olduğu bir coğrafyanın ortasındayız” diyen Karaismailoğlu, Türkiye’nin üç kıtayı birbirine bağlayan jeostratejik ve jeopolitik konumuyla Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika ülkelerinin ekonomik ve sosyal gelişimleri için kilit noktasında olduğunu kaydetti.

 

KUZEY KORİDORU VE UKRAYNA RUSYA SAVAŞI ORTA KORİDORUN KIYMETİNİ ORTAYA ÇIKARDI

 

Nüfus hareketliliklerinin yakın zamandaki ticaret hareketliliğinin nerede artacağını gösterdiğini aktaran Karaismailoğlu, konuşmasına şöyle devam etti;

“Birleşmiş Milletler, 2010-2025 yılları arasında en kayda değer nüfus artışının Güneydoğu Asya ve Sahra Altı Afrika’da gerçekleşeceğine işaret ediyor. İşte o nedenle, ülkemizin merkezinde bulunduğu, yükselen Avrupa-Asya-Afrika ticaret üçgeni bizim için en büyük küresel fırsatlar doğurmakta ve bunlar artarak devam edecek. Küresel ticaretteki artış rakamlarına baktığımızda karşımıza çıkan tablo, Türkiye’nin ulaştırma ve haberleşme alanındaki ihtiyaçlarına karşı ne kadar isabetli adımlar atıldığını bir kez daha önümüze sermektedir. 2020 yılında tüm dünyadaki ticaret hacmi  12 milyar ton. 2030 yılında 25 milyar tona, 2050 yılında 95 milyar tona, 2100 yılında 150 milyar tona çıkacağı beklenmektedir. Bütün hazırlıklar bunun üzerinden yapılıyor. Küresel nüfus artışının en çok beklendiği bölgeler ile birlikte küresel ticaret artışındaki rakamları birleştirdiğimizde Türkiye’nin ortaya koyduğu “Orta Koridor’da küresel bir lojistik süper güç olma” iddiasının ne kadar yerinde olduğu ortaya çıkıyor. Bakü-Tiflis-Kars hattının yapılması, Marmaray’ın yapılması ile trenler artık Uzak Avrupa’dan Uzak Asya’ya transit bir şekilde gitmektedir. Hem Kuzey Koridorundaki sıkıntılar hem de Ukrayna Rusya Savaşı sonrasında Orta Koridor’un kıymeti çok daha fazla ortaya çıktı.”

 

TÜRKİYE ULAŞTIRMA VE ALTYAPI YATIRIMLARI HAZIRLAYAN EN ÖNEMLİ ÜLKELERDEN BİR TANESİ

 

Türkiye’nin ulaştırma ve altyapı yatırımları hazırlayan en önemli ülkelerden bir tanesi olduğunu vurgulayan Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü, Rize-Artvin Havalimanı, Tokat Havalimanı, Filyos Limanı, Kömürhan Köprüsü, Çamlıca Kulesi başta olmak üzere 20 yılda Türkiye’de yapılan yatırımlarını anlattı. 20 yılda 172 milyar dolarlık yatırım yapıldığına dikkati çeken Karaismailoğlu, 28 bin 650 kilometreye çıkan bölünmüş yol ağı, 13 bin 22 kilometre uzunluğundaki demiryolu ağı, 57’ye çıkan havalimanı sayısı ve 217’ye ulaşan limanlarla Türkiye’nin üretimine 1 trilyon dolarlık katkı, milli gelire 500 milyar dolarlık sağlandığını dile getirdi. Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, yatırımlar sayesinde ekonomiye yıllık 17 milyar dolarlık katkı sağlandığını, 1 milyar litre yakıttan tasarruf edildiğini aktardı.

 

YIL SONUNDA ÇUKUROVA HAVALİMANI’NI AÇACAĞIZ

 

2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı’na da değinen Karaismailoğlu, 2053 yılına kadar hangi yatırımları yapacaklarının hepsinin belli olduğunu söyledi. Demir yolu ve haberleşme ağırlıklı bir yatırım ortamına döneceklerinin altını çizen Karaismailoğlu, karayolu ve havayolunda altyapı yatırımlarının büyük ölçüde tamamlandığını söyledi. Türkiye'nin dört bir tarafını demir yolu ağlarıyla örmek için önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Karaismailoğlu, özellikle 8 ille bağlı olan yüksek hızlı tren hatlarının tam 52 ile çıkarılacağını dile getirdi. “Bu hızlı tren hatlarında yolcu taşıyoruz ama daha ötesinde yük hatları da olacak. Çünkü, ihracatın gelişmesi, üretimin artması ve karbon emisyonunun azalmasına hazırlıklı olmak için çok uzun soluklu ve maliyeti çok yüksek projelere başladık” diyen Karaismailoğlu, önümüzdeki yıllardaki planlamaya göre demir yolu hattının 28 bin 590 kilometreye çıkacağını belirtti.

Havalimanı sayısının 57'den 61'e çıkacağını, yıl sonunda Çukurova Havalimanı'nın da hizmete açılacağını duyuran Karaismailoğlu, 2053'e gelindiğinde 198 milyar dolarlık bir ulaştırma altyapı yatırımını tamamlamış olacaklarını söyledi. Karaismailoğlu, "Bu yatırımla üretime 2 trilyon dolarlık, milli gelire de 1 trilyon dolarlık katkı sağlamış olacağız" dedi.

 

Yap-İşlet-Devret Projelerine de değinen Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, 2,5 milyar euroluk Çanakkale Köprüsü yapılırken, Kömürhan Köprüsü gibi daha küçük bütçeli projeleri bitirip Türkiye’ye kazandırıldığını söyledi. Farklı finans modelleri üretilerek çok hızlı işler yapıldığını aktaran Karaismailoğlu, projeler yapılırken mühendis ve mühendislik projelerinin geliştiğini kaydetti.

 

TÜRKSAT 5B UYDUSUNU HAZİRAN’IN ORTASINDA FAALİYETE ALACAĞIZ

 

Uzay, havacılık ve haberleşmedeki çalışmalara da dikkat çeken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 2021 yılında Türksat 5A ve Türksat 5B uydularının uzaya fırlatıldığını anımsattı. Türksat 5B uydusunun yörüngesinde yerleştiğini, testlerini yaptıklarına dikkati çeken Karaismailoğlu, "Haziran ayının ortasında faaliyete alacağız. Dünyanın üçte birine, özellikle haberleşme konusunda karasal olarak ulaşamadığımız bölgelere ulaşabileceğiz. Özellikle deniz araçları, hava araçlarında da yine haberleşme hizmeti verecek ve bunu ticari olarak da kullanabileceğiz” diye konuştu.

Fiber ağını geliştirme konusunda ciddi çalışmalar yapıldığını aktaran Karaismailoğlu, "Yatırımlarımız devam ediyor. Hiçbir zaman ümidinizi kırmayın. Her zaman heyecanlı olun. Çünkü çok büyük işler yaptık, çok büyük işleri sizlerle birlikte yapmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Fotoğraflar