Logo

ULAŞTIRMA VE ALTYAPIDA DİJİTAL GELECEK ZİRVESİ BAŞLADI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenen ‘Ulaştırma ve Altyapıda Dijital Gelecek Zirvesi’nin ilk gününde Türkiye’nin ulaşım ve altyapı sektörünün temsilcileri önemli açıklamalarda bulundu. Zirvede konuşan TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Kamuran Yazıcı, dijitalleşme sayesinde demiryolu sektörünün marka değerinin da arttığını belirtirken, Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren ise sosyal ve ekonomik hayatın bilgi ve iletişim altyapılarına daha fazla bağımlı hale geldiğini bildirdi.  THY İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı dijital uygulamaların kullanımının rekabette önemli avantaj sağlandığını, İGA İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu ise Kovid -19 salgını ile video streaming sistemlerinin öneminin arttığını ve Martı Teknoloji CEO’su Oğuz Alper Öktem ise Türkiye’de mikromobilite kültürü oluşturmayı istediklerini vurguladı.

 

Zirvenin ikinci gününde ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu bir konuşma yapacak. Karaismailoğlu, yarın saat 20:00’de özel oturumda ulaşım modları ve altyapı projelerindeki hizmet odaklı dijitalleşme süreçleri ile bakanlığının gelecek vizyonuna ilişkin bilgi verecek.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, dijitalleşme sürecinde devlet ve özel sektörün iş birliğini sağlaması amacıyla düzenlediği, ulaşım ve altyapı sektör yöneticilerini bir araya getirdiği ve 3 gün sürecek olan "Ulaştırma ve Altyapıda Dijital Gelecek Zirvesi" başladı.

 

"https://dijitalgelecek.uab.gov.tr/" adresinden kamuoyunun erişimine açılan ve canlı yayınlanan zirvenin ilk gününde gazeteci Hakan Çelik’in moderatörlüğünde TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Kamuran Yazıcı,Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren, THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, İGA İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu ve Martı İcra Kurulu Başkanı Oğuz Alper Öktem konuşma yaptı.

 

 

-Dijitalleşme demiryolu sektörünün marka değerini artırdı

 

Zirvede konuşan TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Kamuran Yazıcı dijital teknolojilerin toplumların yaşamlarını etkilediğini ve dönüşüme zorladığını söyleyerek, demiryolu sektöründe de her türlü faaliyetin dijitalleşmeye doğru dönüştüğünün altını çizdi. 2017 yılında demiryollarında yaşanan serbestleşme süreci ile tekel olan sektörün rekabetçi bir yapıya dönüştüğünü anlatan Yazıcı, “Rekabet ortamında başarıya ulaşmak içinse merkezinde dijitalleşme olan yenilikçi, dinamik, etkin ve verimli bir yapının kurulması zorunludur. Bu nedenle TCDD Taşımacılık Genel Müdürlüğü olarak her gün yüksek hızlı trenlerde 23 bin, anahat ve bölgesel trenlerde 49 bin, Marmaray’da 350 bin, Başkentray’da 39 bin yolcuyu ve 100 bin ton yükün ulaştırılmasında büyük oranda dijital teknolojiyi kullanıyoruz” dedi.

 

Yüksek hızlı tren işletmeciliği ve dijitalleşme ile beraber teknolojik bakımından sıçrama yaşayan demiryolu sektörünün marka değerinin de ivme kazandığını ifade eden Genel Müdür Yazıcı, demiryollarında dijital dünyanın sunduğu imkanlarla beraber müşterilerle etkileşime dayalı bir iletişim sürecinin yaşandığını ve daha katılımcı bir yönetim anlayışı olan bir yapının ortaya çıktığını vurguladı.

 

-Sosyal ve ekonomik hayat, iletişim altyapılarına bağımlı hale geldi

 

Haberleşme Genel Müdürü Gökhan Evren, zirvede yaptığı konuşmada Türkiye’nin dijital dönüşümü amacıyla başta ulusal siber güvenlik olmak üzere haberleşme altyapılarının ülke genelinde yaygınlaştırılabilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını anlattı. Akıllı ulaşım sistemlerine yönelik strateji ve eylem planlarını da hazırlayarak Türkiye’nin akıllı ulaşıma altyapısının kurulması çalışmalarını başlattıklarını ifade eden Evren, haberleşme altyapılarına özellikle son 17 yılda önemli yatırımların yapıldığını ve sektörün de bu doğrultuda büyüdüğünü anımsattı. Kovid-19 salgını döneminde de dijitalleşmenin öneminin ön plana çıktığını vurgulayan Genel Müdür Evren, “Bu dönemde sosyal ve ekonomik hayatın bilgi ve iletişim altyapılarına daha fazla bağımlı hale geldiği de ortaya çıktı. Ayrıca dijital uygulamalara yönelik taleplerde önemli artış yaşanırken zorunlu haberleşme ihtiyaçları da büyük oranda arttı” dedi. Evren, siber güvenliğin yanı sıra bilgi ve iletişim alanında de insan kaynağı ihtiyacının arttığına işaret etti.

 

 -THY Temmuz’da yapay zeka Chatbot'u hayata geçirecek

 

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı ise seyahat planlamadan satış kanallarına, müşteri deneyimlerinden sadakat uygulamalarına kadar pek çok alanda dijital uygulamaları kullanarak rekabette avantaj sağladıklarını anlattı. Gelecek ay yapay zeka temelli Chatbot'u hayata geçireceklerini de açıklayan Aycı, “Yeni dijital dünyada bizden bilet almak için arayanlar, rezervasyon sistemlerimizde doğrudan AI (yapay zeka) ile sohbet ederek bilet almaya, rezervasyon değişikliği yapmaya başlayacaklar. Temmuz ayında bunun lansmanını sağlayacağız. Yaşadığımız salgın sürecini en iyi değerlendiren şirketlerden biri olup, hava kargoda dünya sıralamasında 8'incilikten 5'inciliğe geldik, pazar payını yüzde 5'e çıkarttık.  Bu anlamıyla kargoda ciddi bir başarı yakaladık" diye konuştu.

 

-“Video Streaming'in alanında yatırımlar hızlanmalı

 

İGA İcra Kurulu Başkanı Kadri Samsunlu, İstanbul Havalimanı'nda dijital çözümleri verimli bir şekilde kullandıklarını ifade ederek, dünyada rağbet gören robotik çözümleri havalimanında devreye aldıklarını anlattı. Samsunlu, Kovid-19 salgınıyla birlikte dünyada Video Streaming'in önem kazandığını ifade ederek, bu alanda yatırımların hızlanması gerektiğini söyledi. İstanbul Havalimanı'nda kullanılan inovatif çözümlerin başka pazarlarda da otomatik olarak kabul gördüğünü dile getiren Kadri Samsunlu, “Biz ve THY takip edilen uluslararası Türk şirketleriyiz. Bizim platformumuzda oluşturulan teknolojiler her zaman bir referanstır. Bu da Türkiye açısından dijitalleşmenin ürün ve hizmete çevrilmesi boyutunda ciddi anlamda bir avantaj getirecektir” dedi.

 

-Türkiye’de mikromobilite kültürü oluşmalı

 

Bireysel araçların paylaşılmasının dijital dünyanın gelişmesi ile ortaya çıktığını belirterek sözlerine başlayan Martı Teknoloji CEO’su Oğuz Alper Öktem de, içinde bulunulan iş modelinin teknolojinin yarattığı bir sonuç olduğunu söyledi. Türkiye’de mikromobilite sektörüne öncülük eden Martı’nın kısa mesafe ulaşımı sağlayan, çevreci, verimli bir ulaşım sistemi olduğunun altını çizen Öktem, Martı’nın karbon üretmeden ulaşım sağlaması ve bu ulaşımı yerli teknoloji ile ortaya koyuyor olmasından da gururlu olduklarını söyledi. Öktem, Türkiye’de mikromobilite kültürü oluşturmayı istediklerini ve bu noktada çalıştıklarının da vurguladı.

 

-Karaismailoğlu özel oturumda konuşacak

 

Zirvede, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu da yarın (24 Haziran 2020) bir konuşma yapacak. Karaismailoğlu, yarın akşam saat 20:00’da başlayacak özel oturumda karayolu, denizyolu, havayolu, demiryolları ve altyapı projelerindeki hizmet odaklı dijitalleşme süreçleri ile bakanlığının gelecek vizyonuna ilişkin bilgi verecek.

 

Zirve kapsamında yarın moderatörlüğünü Ali Çağatay’ın yapacağı oturumda Turkcell CEO’su Murat Erkan, Türk Telekom CEO’su Ümit Önal, Hepsi Burada CEO’su Murat Emirdağ, Vodafone CEO’su Colman Deegan ve Getir CEO’su Nazım Salur konuşacak.